Založ si blog

O závislostiach, vegetariánstve a mŕtvych pstruhoch

 

Volám sa Andrea a som závislá na cigaretách.  Neviem kedy, ako a ani prečo sa to stalo, ale je to, žiaľ, tak. Teda, klamala by som, ak by som tvrdila, že vôbec neviem, prečo a ako sa to začalo, ale kedy sa to prehuplo do závislosti, to ozaj netuším. 

Naivne a úporne sa presviedčam, že to zatiaľ (šikovne) maskujem, napríklad  tik- takmi, hašlerkami, parfumom, osviežovačmi vzduchu a podobnou hnusnou chémiou a samozrejme, úporným zapieraním skutočnosti  (nie, ja nefajčím, to priateľ, sused, kolega), ale uznajte sami, zakryť sa to nedá. Respektíve, nie na dlho.

Fajčím na balkóne, v aute, dokonca aj v práci. Fuj. Raz som fajčila na benzínke (a to sa asi nesmie), ale skončilo sa to tým, že sa ku mne postupne pridal pumpár, jeden kamionista a pán v drahom obleku a drahom aute, ktorý si práve s asistentkou starostlivo upravoval svoj itinerár a jedným očkom poškuľoval po mojich minišatách. (Teda, skôr po mojich nohách v nich.)

Pumpár ma ponúkol pivom (nebol to Radler a ja som sa chystala ďalej pokračovať v jazde, takže som jeho ponuku pohoršene odmietla, už by mi ku šťastiu nič nechýbalo, len nafúkať). Kamionista v umastených montérkach s bagetou (s oschnutým syrom a nazelenalou šunkou) mi síce svoju bagetu neponúkol (ešte to tak), ale snažil sa získať moje telefónne číslo, čo urýchlilo moj odchod z benzínky. Pripadala som si zúfalo hlúpo a trochu nesvojprávne.

V nejakom zlom americkom filme by som už bola členkou klubu anonymných fajčiarov a rozoberala by som pod dohľadom skúseného psychoanalytika vo vyťahanom svetri a s lenonkami na očiach v pohodlnom kresle a s podcastom zurčania potôčika alebo niečoho podobného príčiny môjho zlyhania (nie jedného, zdôrazňujem), ale nie sme v „jú-es-ej“, žiaľ. Či chvalabohu? A príčiny by som asi ani za toho oného nepriznala. Čo som bábovka? A čo koho do toho?!

Skúšala som už aj pyžamový víkend s pevným odhodlaním, že nevystrčím ani nos z domu, v byte ani jedna cigareta, ba ani zapaľovač, chladničku som prepchala pistáciovou zmrzlinou (na tej som tiež závislá), cviklou, špenátom, baklažánom a brokolicou v snahe, že oddnes začnem žiť zdravo.  Nebudem fajčiť, skúsim radšej vegetariánstvo alebo raw stravu, budem piť smoothie, susedovmu psovi podsuniem hovädziu roštenku a tlačenku od maminy, bude ma za to milovať (ten pes) a nebude si robiť svoju potrebu pri mojom novom aute.

Púšťala som si teda dookola filmy Woodyho Allena, Quentina Tarantina a Bergmana (všetko umelecky dokonalé a dokonale depresívne dielka) , potom som upiekla dva plechy čučoriedkových mafinov, vytriedila šatník, dokonca som v zúfalstve vytepovala koberec v predsieni, ktorý už mal aj tak poputovať na charitu, ale moje úsilie nakoniec skončilo tým, že som o pol jedenástej v noci prehodila na pyžamo bundu, skočila do kozačiek a strapatá a nenamaľovaná zúfalo bežala do najbližšej večierky, kde som si s najväčším sebazaprením kúpila zápalky (bude mi to sťažovať pripaľovanie cigarety) a jednu krabičku (len jednu!) marlboriek. (Veľmi som pri tom trpela.)

Doma som vypreparovala dvoch pstruhov (to už bolo okolo polnoci) , nie, nepreparujem mŕtve zvieratá, ale s tým zdravým spôsobom života treba tiež nejako začať a radšej postupne, nie tak zhurta, takže pstruh na masle je asi lepší ako sviečková na smotane.  Obzvlášť po polnoci a po celodennej konzumácii  špenátu a brokolice.  Aj keď to tak nemusí byť vždy… teda, nie vždy a nie tak celkom L

Volám sa Andrea a som závislá na cigaretách. Počas volebnej noci mi veľmi pomohli. (Ale zasa nie až tak veľmi.) O druhej nad ránom bol náš osud spečatený, v parlamente pár hnedých, pár nacionalistov a pár neomylných. Na balkóne s pripálenou marlborkou a s podcastom vypeckovaných Manu chao sa ešte zdalo, že sa to bude dať zvrátiť. Moje fajčenie a možno aj blbý výsledok volieb. Ale, niektoré veci nie sú také jednoduché ako v amerických filmoch. Nestačí ich pomenovať. Treba ich aj zmeniť.  A to už také ľahké nebýva.  Ani s pevným odhodlaním.

 

Imitácia šťastia

27.07.2017

Modrobiele škvrny. A tiež žlté a zelené. Stačí len privrieť oči a sú tam. A s nimi kolotoč. Hore a dolu. Doľava a doprava. Presúvam soľničku po stole a cítim každú nerovnosť dosky, akoby som sa jej dotýkala rukou. Dnes sa opijem. Pre ten uvoľňujúci pocit z alkoholu a tiež preto, lebo je to možno jediný spôsob ako odniekiaľ odísť a pritom zostať. (Aké otrepané.) [...]

Jazzy colours

25.07.2017

Je už takmer polnoc a premávka pomaly redne. Podvedome vyrazím cez Starý most k sebe domov. Nemá význam Buddyho budiť, aby som zistila, kde momentálne býva a nemám ani chuť hrabať sa mu v dokladoch či v mobile. Môj byt je v neďalekom komplexe, čo nedávno vyrástol hore v kopcoch, je to jeden z tých mezonetov s verandou a samostatnou garážou, má dve spálne, dve kúpeľne, [...]

V krajine za zrkadlom

02.05.2016

Stojím v kúte na patológii a k lícu si tisnem vypĺznutého plyšového zajačika. Vonku je deň. Alebo možno noc. Od toho poraneného večera som vlastne prestala vnímať plynúci čas. Dni sa mi pletú a občas neviem, čo bolo včera a čo je dnes. Bolí ma celé telo aj napriek tomu, že už nejaký čas ani nie som nažive. Srdce som nechala niekde tam. Miestnosť je prázdna, len [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 49205x
Priemerná čítanosť článkov: 1757x

Autor blogu

Kategórie